Toppmeny

Bør du kjøpe elektrisk bil?

Ford Focus electric

Flere og flere kjører elektrisk. I Norge er det lett å skjønne hvorfor, med strømpriser som ligger på det halve av det øvrige Europa. Men det er lurt å tenke seg om to ganger. Her er litt å gruble på før du satser:

Sjekk realistisk rekkevidde. Oppgitt testrekkevidde (NEDC) er urealistisk og kan mer enn halveres på vinterhalvåret i Norge. Finn ut hvor langt du normalt kjører til daglig. Har du under 10 mil per dag, kan du klare deg utmerket med en mindre elbil. På lengre turer kan du bruke stadig flere hurtigladere – eller bruke andre alternativer som leiebil, buss eller tog.

Sjekk at du kan lade hjemme eller på jobb. Hvis du ikke har mulighet til å lade hjemme blir det upraktisk med elbil. Til nøds kan du klare deg med tilgang til ladestasjon på jobben. Har du lang pendlervei kan påfyll av strøm på jobben være nødvendig i vinterhalvåret for da er rekkevidden kortere. Regn med 15.000 kroner for å få installert hjemme-lader.

Sjekk ladeløsning. De fleste elbilene tilbyr nå hurtiglading der du kan fylle opp batteriet til 80 prosent i løpet av 15-20 minutter. Det kommer stadig flere hurtigladere rundt om i landet. Enkelte elbilmodeller kan også lade raskere på fleksiladere.

Sjekk servicepriser. En elektrisk motor er mye enklere konstruert enn en forbrenningsmotor. Derfor bør servicekostnadene også være lavere. Sjekk servicepriser med din forhandler.

Sjekk batterigaranti. De fleste nye elbiler kommer nå med batterigaranti på 5-10 år med en gradvis svekkelse i batterikapasiteten innenfor 20-30 prosent i garantiperioden.

Sjekk varmepakke. Om vinteren går rekkevidden ned mot det halve i verste fall. Ekstrautstyr som varmepumpe, varme i frontrute og rattvarme være gull verdt for å spare strøm til framdrift.

Sjekk mulighet for fjernstyring. Mange nye elbiler er koblet til mobilnettet hvor du kan starte lading eller varmeapparatet fra en mobil-app. Det kan være kjekt å ha for mange, men er ikke absolutt nødvendig for alle.

Sjekk total kostnad. En elbil kan koste mer i innkjøp, men dette sparer du inn igjen med reduserte driftskostnader til strøm, service, bomavgift, offentlig parkering. Legg inn driftskostnader og verditap i totalregnskapet.

Sjekk at du får Elbilforeningens velkomstmappe. Alle som kjøper ny elbil fra autorisert merkeforhandler får vår velkomstmappe og et første års medlemskap i Elbilforeningen gratis av leverandøren. Mappen  inneholder blant annet Elbilforeningens ladebrikke, ladenøkkelen som passer til de fleste av landets offentlige ladestasjoner, urskive for gratis parkering på kommunale p-plasser, praktisk informasjon om elbil og lading, og gode medlemstilbud.

TEKST: Stein Bekkevold.

Kilde: Elbilforeningen. Foto Ford – ny Focus elektrisk.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.